Przepis: Jogurtowe placuszki
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćJogurtowe placuszki ?
Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy je do miseczki.
DO żółtek dodajemy jogurt,mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko razem dobrze wyrabiamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pianę delikatnie mieszamy z ciastem jogurtowym.
Owoce (wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny lub poziomki) myjemy, obieramy ze skórek, z gniazd, szypułek itp., kroimy w kostkę lub plastry.
Małą patelnię natłuszczamy oliwą, wlewamy ciasto, i smażymy jak naleśniki z obu stron, do wyczerpania ciasta.
Śmietanę schładzamy, ubijamy na sztywny krem z opakowaniem cukru waniliowego i cukrem pudrem.
Po 4-5 placuszków przekładamy bitą śmietaną, ostatni ozdobić śmietaną i owocami.
Placuszki możemy podawać z musem owocowym.