Jak przygotować Jogurtowe placuszki?

Przepis: Jogurtowe placuszki

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.

Jak przygotowaćJogurtowe placuszki ?

Żółtka oddzielamy od białek i wlewamy je do miseczki.

DO żółtek dodajemy jogurt,mąkę, cukier waniliowy, szczyptę soli i wszystko razem dobrze wyrabiamy.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Pianę delikatnie mieszamy z ciastem jogurtowym.

Owoce (wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny lub poziomki) myjemy, obieramy ze skórek, z gniazd, szypułek itp., kroimy w kostkę lub plastry.

Małą patelnię natłuszczamy oliwą, wlewamy ciasto, i smażymy jak naleśniki z obu stron, do wyczerpania ciasta.

Śmietanę schładzamy, ubijamy na sztywny krem z opakowaniem cukru waniliowego i cukrem pudrem.

Po 4-5 placuszków przekładamy bitą śmietaną, ostatni ozdobić śmietaną i owocami.

Placuszki możemy podawać z musem owocowym.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556