Przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami?
Grzyby zalać 3 szklankami wody, odstawić na 2 godziny. Posolić, ugotować, odcedzić i posiekać. Do kaszy dodać masło, wywar z grzybów i ugotować. Przestudzić, wymieszać z grzybami i posiekanym jajkiem. Dodać czosnek, doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Z kapusty wykroić głąb resztę włożyć do garnka z wrzącą wodą, gotować 5 minut. Na największe liście położyć farsz, zrolować. Spód rondla wyłożyć liśćmi, a na nich ułożyć gołąbki. Przykryć pozostałymi liśćmi. Kostkę bulionową rozpuścić we wrzątku. Oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem 40 minut. Sos wymieszać z zagęstnikiem, zagotować i polać gołąbki.