Jak przygotować Jaja na półtwardo w sosie chrzanowym?

Przepis: Jaja na półtwardo w sosie chrzanowym

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Jak przygotowaćJaja na półtwardo w sosie chrzanowym ?

Umyte jaja ugotować na pół twardo (6 min. ), włożyć do zimnej wody. Tłuszcz stopić, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i ostudzić. Zimną zasmażkę rozprowadzić gorącym wywarem, dodać połowę świeżo startego chrzanu, mieszając zagotować i utrzymać przez latka minut w stanie wrzenia. Do sosu dodać resztę chrzanu (do smaku)i śmietanę, doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Obrane ze skorupki jaja pokrajać wzdłuż na połowy, ułożyć na ogrzanym okrągłym półmisku i zalać gorącym sosem. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi posiekaną natką pietruszki i z surówką z marchwi.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553