Mortadela w cieście naleśnikowym to pyszna przekąska, która świetnie sprawdza się na różnego rodzaju przyjęciach oraz imprezach. W naszym przepisie pokażemy Ci, jak w łatwy i szybki sposób przygotować to danie, które zachwyci Twoich gości.
Składniki
Aby przygotować mortadelę w cieście naleśnikowym, będziesz potrzebować następujących składników:
- 6 plasterków mortadeli
- 6 naleśników
- 6 plasterków sera żółtego
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek (do smażenia)
Przygotowanie
- Na początku należy przygotować naleśniki. Możesz wykorzystać swój ulubiony przepis na naleśniki, bądź skorzystać z gotowej mieszanki do naleśników.
- Następnie każdy naleśnik należy posmarować plasterkiem sera żółtego oraz położyć na nim plasterek mortadeli.
- Zwinięte naleśniki z mortadelą i serem należy delikatnie złożyć w połowie.
- W miseczce rozbij jajko, dodaj mleko, sól i pieprz, i dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek.
- Każdy z naleśników zanurz w jajeczno-mlecznej mieszance, a następnie smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż będą złociste.
Podanie
Gotową mortadelę w cieście naleśnikowym możesz podać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju sosami, np. czosnkowym lub pomidorowym.
Podsumowanie
Mortadela w cieście naleśnikowym to proste i smaczne danie, które z pewnością zachwyci Twoich gości. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak szybko można przygotować wyjątkową przekąskę na każdą okazję!