Przepis: Parówki w cieście drożdżowym
Ile porcji: 32
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 5min.
Czas przygotowania: 35 min.
Czas pieczenia: 30 min.
Jak przyrządzić Parówki w cieście drożdżowym?
Najpierw należy wyrobić ciasto drożdżowe. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże. Następnie dodajemy do niego mąkę, jajko, szczyptę soli, cukier oraz olej. Wszystko mieszamy i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Następnie wyrabiamy ciasto dobrze je zagniatając.
Parówki należy przekroić na 4 części (wzdłuż i w poprzek).
Można użyć całych parówek lub szynki.
Ciasto rozwałkowujemy, kładziemy na nim parówkę, polewamy keczupem, posypujemy ulubionymi ziołami i zwijamy.
Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 min
(do chwili kiedy się zarumienią).