Przepis: Pastrami
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pastrami?
Surowe mięso nacieramy 5 dkg soli. Odstawiamy do lodówki (najlepiej na noc). Czosnek miażdżymy i mieszamy z pozostałą solą, cukrem i pieprzem. Następnego dnia mięso dokładnie płuczemy, osuszamy i nacieramy mieszanką przypraw. Wkładamy do szklanego naczynia i odstawiamy do lodówki na 14 dni (codziennie odwracamy). Wycieramy do sucha i kładziemy na kratce w uchylonym, zimnym piekarniku, aby mięso wyschło. Wędzimy na zimno ( w temperaturze poniżej 60 stopni) przez 5 godzin. Następnie mięso wkładamy do wrzącej wody i parzymy do miękkości (przez 2 – 3 godziny). Podajemy na zimno. Smacznego!