Przepis: Pasztet wyborny
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Pasztet wyborny?
Mięso (schab karkowy, cielęcina, wołowina, pierś indyka lub królika) opłukać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać wodą i chwilę gotować na małym ogniu.
Dodać pozostałe mięso (z wyjątkiem wątróbek), obraną cebulę, opłukane grzyby, vegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
Wątróbkę obgotować przez 2-3 minuty w osobnym naczyniu.
Ugotowane składniki osaczyć, wystudzić i przekręcić 2-3 razy przez maszynkę. Dodać jaja. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić.
Dwie keksówki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i napełnić masą, dokładnie ugniatając. Piec około godziny w temperaturze 200°C.