Przepis: Pieczarki w cieście domowe
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Pieczarki w cieście domowe?
Jajko rozbij, białko schowaj do lodówki. Żółtko połącz z piwem i mąką. Zmiksuj, dodaj starty ser. Ciasto przykryj i odstaw na kilka minut.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i bazylie opłucz. Zieleninę posiekaj. Majonez utrzyj z jogurtem i czosnkiem. Dołóż zioła, wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, a pomidory potnij na cząstki. Białka ubij na sztywno, ostrożnie połącz z ciastem piwnym. Pieczarki oczyść.
W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Grzyby nabijaj na widelec. Zanurzaj w cieście. Wkładaj na rozgrzany olej. Smaż w głębokim tłuszczu 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu. Przełóż na talerz. Obłóż sałatą i pomidorami. Podawaj z sosem czosnkowym.