Przepis: Pita z serem I
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min
Jak przyrządzić Pita z serem I?
Połączyć sery ze sobą, dodać sól i pieprz do smaku.
Zrobić ciasto według mojego przepisu „Ciasto filo I.
Masło roztopić i posmarować nim dwa plastry ciasta. Ułożyć ser na dłuższym brzegu ciasta i zwinąć w rulon. Końce podwinąć i ułożyć na wysmarowanej blaszce. W taki sam sposób zrobić pozostałe rulony, aż do wyczerpania ciasta i serów. Ułożyć je jeden obok drugiego. W tym momencie można przechowywać w zamrażalniku do 6-ciu miesięcy.
Polać pite roztrzepanymi jajkami z mlekiem i pozostawić na jedną godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut do momentu zrumienienia. Podawać na ciepło.