Przepis: Rolada serowa
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Rolada serowa?
Żółty ser szczelnie zawinąć w folię aluminiową. Zagotować w rondlu wodę. Do wrzątku przełożyć ser w folii, przykryć i odstawić na około pół godziny. Przygotować w międzyczasie farsz: pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, drobniutko posiekać. Mocno rozgrzać masło na patelni, smażyć na nim pieczarki z cebulką kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Natkę pietruszki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, posiekać, przełożyć do pieczarek z cebulką, przemieszać. Całość doprawić do smaku vegetą. Ser wyjąć ( upewnić się czy jest już miękki ) z folii, rozwałkować go na kształt prostokąta. Na serowym placku rozsmarować farsz pieczarkowo – cebulowo – pietruszkowy, zostawiając przy tym wolny kilkucentymetrowy brzeg. Następnie ostrożnie zwinąć w rulon i umieścić na 15 – 20 minut w lodówce. Po ochłodzeniu wyjąć i podawać roladkę pokrojoną w grube plasterki. Smacznego 🙂