Przepis: Śledź w galarecie
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Śledź w galarecie?
Seler i marchew oskrob, umyj i przekrój na pół. Do garnka nalej 300 ml wody, wlej wino i ocet. Dodaj sól, pieprz i liście laurowe.
Wrzuć seler i marchew, ugotuj na półmiękko.
Śledzie opłucz z zalewy, włóż do wrzącego wywaru i gotuj 5 minut. Wyjmij, lekko przestudź, pokrój w dosyć dużą kostkę.
Wywar przecedź przez gęste sito, rozpuść w nim żelatynę. Odstaw by ostygł. Ugotowane warzywa pokrój w małą kosteczkę.
Do przygotowanych miseczek wlej trochę galarety. Ostudź.
Następnie rozłóż kawałki śledzia i warzywa, zalej pozostałą galaretą. Odstaw do lodówki do zastygnięcia. Przed podaniem galaretki wytrząśnij z miseczek, polej octem, posyp posiekaną papryką i szczypiorkiem. Udekoruj koperkiem.