Przepis: Torcik naleśnikowy
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 40min.
Czas przygotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Torcik naleśnikowy?
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wbij jajka i mieszając, powoli dolewaj mleko, dodaj cukier waniliowy. Mieszaj na jednolitą masę. Odstaw na 30 minut. W tym czasie przebierz jagody, umyj, osusz. Na patelni rozgrzewaj małe porcje tłuszczu. Nabierz 1/8 ciasta i wylej na rozgrzany tłuszcz. Natychmiast posyp 1/8 jagód usmaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Gotowy naleśnik zsuń na ogrzany talerz i posyp cukrem pudrem. Nie dopuść do ostygnięcia w ten sposób usmaż jeszcze 7 naleśników. Gotowy tort naleśnikowy posyp cukrem pudrem, polej syropem lub miodem i natychmiast podawaj-najlepiej z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.