Czas przygotowania: 20 minut Porcja: 4 porcje
Składniki:
Na jajka:
- 6 jajek
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon)
- 200 ml śmietanki 30%
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo (około 8-9 minut). Po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.
- Cebulę drobno siekamy.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy na złoty kolor.
- Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.
- Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Jajka przekrawamy na połówki i układamy na talerzu.
- Polewamy gorącym sosem musztardowym.
- Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wskazówki:
- Używaj świeżych jajek
- Możesz dodać odrobinę białego wina do sosu
- Sos nie powinien się zagotować – straci kremową konsystencję
- Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu
Podawanie: Danie podawaj jako ciepłą przekąskę. Świetnie komponuje się z pieczywem lub bagietką.