Delikatne jajka w kremowym sosie musztardowym – klasyczna przekąska

Czas przygotowania: 20 minut Porcja: 4 porcje

Składniki:

Na jajka:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej dijon)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo (około 8-9 minut). Po ugotowaniu studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek.
  2. Cebulę drobno siekamy.
  3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i szklimy na złoty kolor.
  4. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy.
  5. Wlewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  7. Jajka przekrawamy na połówki i układamy na talerzu.
  8. Polewamy gorącym sosem musztardowym.
  9. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Wskazówki:

  • Używaj świeżych jajek
  • Możesz dodać odrobinę białego wina do sosu
  • Sos nie powinien się zagotować – straci kremową konsystencję
  • Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu

Podawanie: Danie podawaj jako ciepłą przekąskę. Świetnie komponuje się z pieczywem lub bagietką.

0/5 (0 Reviews)