Przepis: Zapiekanka z naleśników z kapustą
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Zapiekanka z naleśników z kapustą?
Rozbijamy 2 jajka, mieszamy z mlekiem i dodajemy mąkę, solimy, wyrabiamy ciasto, rozrzedzamy letnią wodą, na końcu dodajemy olej,i smażymy naleśniki.
Kapustę szatkujemy, gotujemy z bardzo małą ilością wody, odparowujemy.
Cebulę podsmażamy z łyżką tłuszczu, dodajemy kapustę, mocno podgrzewamy, po zestawieniu z ognia mieszamy z surowym jajkiem.
Naczynie lub prodiż smarujemy tłuszczem, wysypujemy tartą bułką, wykładamy naleśnikami tak, aby wystawały ponad obrzeże.
Dno wyłożone naleśnikiem smarować kapustą i warstwa po warstwie przykrywać naleśnikami. Wystające na wierzchu brzegi naleśników zwinąć,lekko przycisnąć, skropić tłuszczem i wstawić do zapiekania.
Zapieczone wyłożyć na okrągły talerz, pokroić na porcje.