Przepis na Ciastka francuskie z farszem cebulowym i sałatą

Ciastka francuskie z farszem cebulowym i sałatą

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przyrządzić Ciastka francuskie z farszem cebulowym i sałatą?

Ciasto rozmrozić, pokroić na 4 kwadraty.

Cebulę oczyścić, pokroić w krążki i zeszklić na oleju.

Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z ognia.

Dodać śmietanę, jajo i pietruszkę, wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Na blasze ustawić 4 słoiki do góry dnem.

Przykryć kawałkami pergaminu, na każdym ułożyć płat ciasta, lekko docisnąć.

Ciastka piec ok. 15 minut na złocisto.

Zdjąć ze słoików, odwrócić i napełnić masą cebulową.

Położyć na blasze i piec jeszcze 12-15 minut.

Sałatę oczyścić, umyć i osuszyć.

Porozrywać na jednakowe kawałki i włożyć do miski.

Sól wymieszać z pieprzem, cukrem i octem, dodać oliwę.

Boczek pokroić na małe kawałki i usmażyć na chrupiąco na suchej patelni (bez tłuszczu).

Sałatę skropić przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać, wyłożyć na talerze.

Po jednym ciastku z farszem cebulowym ułożyć obok każdej porcji sałaty, posypać usmażonym boczkiem.