Składniki potrzebne do przepisu: Galaretka z kurczaka
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
jak przyrządzić Galaretka z kurczaka ?
Udka kurczaka zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy sól, pieprz, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki i selera. Gotujemy na małym ogniu, tak jak rosół – aby wywar był klarowny. Gdy udka będą miękkie – wyjmujemy z garnka i po wystudzeniu pozbawiamy skóry i kości – samo mięso kroimy na małe kawałki.
Wyjęte z wywaru warzywa (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w małą kostkę (pora wyrzucamy). W zależności od tego jaka ilość wywaru nam się ugotowała, taką ilość żelatyny przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wlewamy żelatynę do gorącego wywaru. Pokrojone w kostkę mięso kurczaka i warzywa wkładamy do salaterek i zalewamy wywarem. Pozostawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki. Podawać skropione sokiem z cytryny.