Przepis na Galaretka z kurczaka

Składniki potrzebne do przepisu: Galaretka z kurczaka

  • udka kurczaka 2 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 2 szt
  • seler 1 szt
  • por 1 mały kawałek
  • liść laurowy 2 szt
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • sól
  • pieprz
  • żelatyna
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Galaretka z kurczaka ?

    Udka kurczaka zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy sól, pieprz, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, natkę pietruszki i selera. Gotujemy na małym ogniu, tak jak rosół – aby wywar był klarowny. Gdy udka będą miękkie – wyjmujemy z garnka i po wystudzeniu pozbawiamy skóry i kości – samo mięso kroimy na małe kawałki.

    Wyjęte z wywaru warzywa (marchewka, pietruszka, seler) kroimy w małą kostkę (pora wyrzucamy). W zależności od tego jaka ilość wywaru nam się ugotowała, taką ilość żelatyny przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wlewamy żelatynę do gorącego wywaru. Pokrojone w kostkę mięso kurczaka i warzywa wkładamy do salaterek i zalewamy wywarem. Pozostawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki. Podawać skropione sokiem z cytryny.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556