Przepis na Hamburgery

Składniki potrzebne do przepisu: Hamburgery

  • >mielona wołowona 500 g
  • oliwa 2 łyżki
  • >pasta Ajvar 50 g
  • jajko 1 szt
  • sól 1 do smaku
  • pieprz czarny 1 do smaku
  • bułka tarta 1-2 łyżki
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • bułka z sezamem 6 szt
  • ketchup 6 łyżek
  • >sos do hamburgerów 6 łyżek
  • pomidory 2 szt
  • cebula 1 szt
  • >sałata zielona 200 g
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.

     

    jak przyrządzić Hamburgery ?

    Mielone mięso wymieszać z oliwą, pastą Ajvar i jajkiem, doprawić solą i pieprzem, zagęścić tartą bułką. Z masy mięsnej uformować 6 płaskich kotletów. Usmażyć na rozgrzanej oliwie. Bulki przekroić i uprażyć na rozgrzanej patelni. Spody posmarować keczupem i sosem do hamburgerów. Pomidory po wykrojeniu stwardniałych nasad szypułek pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić w paski, ułożyć na spodach bułeczek. Na sałacie położyć kotlety, plastry pomidorów i cebuli, przykryć wierzchami bułek. Hamburgery można podawać też z frytkami.