Przepis na Hummus

Składniki potrzebne do przepisu: Hummus

  • >cieciorka z puszki 400 g
  • >zalewa z cieciorki połowa płynu
  • >Tahin-pasta sezamowa 2 łyżki
  • sok cytrynowy 4 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 1 płaska łyzeczka
  • >pieprz – świeżo mielony do smaku
  • oliwa 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Hummus ?

    1-Wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy dobrze zemleć na gładką masę bez grudek.Oliwę dodajemy na samym końcu „po kropelce” ciągle ucierając.

    2-Kilka groszków można odłożyć w całości do dekorowania.Do posypania aby potrawa wyglądała bardziej dekoracyjnie można użyć nie tylko czerwonej papryki ale również całych ziaren sezamu(wcześniej uprażonych),siekanej natki pietruszki lub orzeszków piniowych. Podawać z podpieczonym chlebkiem pita lub innym chrupkim pieczywem a nawet Doritos którymi nabieramy małe porcje Hummusu

    3-Zamiast cieciorki z puszki można użyć 200g cieciorki suszonej,którą moczymy 12 godzin w wodzie a następnie w tej samej wodzie z łyżką soli gotujemy 2 godz. pod przykryciem na słabym ogniu.