Przepis na Mortadela nadziewana duszonym szpinakiem

Mortadela nadziewana duszonym szpinakiem

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.

Jak przyrządzić Mortadela nadziewana duszonym szpinakiem?

Dwa jaja wkładamy do wrzącej osolonej (łatwiej się wtedy je obiera) gotujemy na twardo,studzimy i obieramy ze skorupek.

Drobno jaja siekamy.

Szpinak (młode listki) przebieramy, dokładnie płuczemy, osączamy i rozdrabniamy.

Rozgrzewamy masło i wrzucamy do niego szpinak, dusimy go parę minut, solimy, lekko zakwaszamy sokiem z cytryny.

Na sam koniec duszenia wbijamy rozmącone z 1 łyżeczką śmietany jajko i energicznie mieszamy, aż jajko się zetnie.

Plastry mortadeli z osłonką podsmażamy na gorącym tłuszczu, aby zwinęły się w miseczki”.

Miseczki napełniamy szpinakiem, i posypujemy posiekanymi jajkami.

Podajemy do ziemniaków obsmażanych.