Składniki potrzebne do przepisu: Parowańce
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Parowańce ?
Szykujemy rozczyn: do 1 szklanki ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn wyrośnie.
Pozostałą mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, 1 szklankę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn.
Ciasto należy dobrze wyrobić i ponownie odstawić w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.
Odrywam małe kulki, obtaczam w mące, robię placuszki, wkładam łyżeczkę dżemu, formuję w kulki, pozostawiam do wyrośnięcia.
W garnku gotuję wodę, następnie na garnek kładę pokrywkę od patelni zapobiegającą „strzelaniu” tłuszczu i paruję na nie kulki około 8-10 minut.
Mój sposób parowania widać na zdjęciach, można też wykorzystać do tego lnianą ściereczkę lub najprościej garnek do gotowania na parze.