Składniki potrzebne do przepisu: Paszteciki z pieczarkami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Paszteciki z pieczarkami ?
Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem, wymieszać z mąką, jajkami, stopionym tłuszczem i odrobiną soli, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Przygotować farsz: pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pieczarki i dusić do miękkości. Dodać śmietanę, natkę i przyprawy. Ciasto rozwałkować na grubość 1cm na posypanej mąką stolnicy, pokroić na paski 30cm x 10cm. Na każdym pasku rozłożyć farsz, zostawiając wolne 2-cm brzegi. Paski ciasta zwinąć na długość w ciasny rulon, spłaszczyć lekko przyciskając i pokroić w poprzek na paszteciki 3-4cm. Paszteciki posmarować białkiem i upiec (ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku).