Przepis na Pieczarki w cieście domowe

Pieczarki w cieście domowe

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Pieczarki w cieście domowe?

Jajko rozbij, białko schowaj do lodówki. Żółtko połącz z piwem i mąką. Zmiksuj, dodaj starty ser. Ciasto przykryj i odstaw na kilka minut.

Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i bazylie opłucz. Zieleninę posiekaj. Majonez utrzyj z jogurtem i czosnkiem. Dołóż zioła, wymieszaj. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, a pomidory potnij na cząstki. Białka ubij na sztywno, ostrożnie połącz z ciastem piwnym. Pieczarki oczyść.

W szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Grzyby nabijaj na widelec. Zanurzaj w cieście. Wkładaj na rozgrzany olej. Smaż w głębokim tłuszczu 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz z tłuszczu. Przełóż na talerz. Obłóż sałatą i pomidorami. Podawaj z sosem czosnkowym.