Przepis na Pita z serem I

Pita z serem I

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 90 min

Jak przyrządzić Pita z serem I?

Połączyć sery ze sobą, dodać sól i pieprz do smaku.

Zrobić ciasto według mojego przepisu „Ciasto filo I”.

Masło roztopić i posmarować nim dwa plastry ciasta. Ułożyć ser na dłuższym brzegu ciasta i zwinąć w rulon. Końce podwinąć i ułożyć na wysmarowanej blaszce. W taki sam sposób zrobić pozostałe rulony, aż do wyczerpania ciasta i serów. Ułożyć je jeden obok drugiego. W tym momencie można przechowywać w zamrażalniku do 6-ciu miesięcy.

Polać pite roztrzepanymi jajkami z mlekiem i pozostawić na jedną godzinę. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około 45 minut do momentu zrumienienia. Podawać na ciepło.