Przepis: Cukinia z pomidorami
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćCukinia z pomidorami ?
Pomidory sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie i po ściągnięciu skórki pokroić w ósemki, zachowując cały sok.
Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, pilnując, aby się nie przyrumieniła, bo nabierze gorzkiego smaku.
Strąki papryki poprzecinać na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, wymieszać z cebulą, dusić 3-5 min.
Dodać pomidory, gałązkę estragonu i goździki, dusić kolejne 5 min.
Przyprawić pieprzem, posolić i pocukrzyć do smaku.
Cukinie obrać, poprzecinać tak, by usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki.
Wrzucić do lekko osobnego wrzątku na 1 min, odcedzić, zanurzyć w zimnej wodzie, osączyć i ułożyć w stoikach. Zalać gorącym sosem pomidorowo-paprykowym.
Słoiki pasteryzować przez 20-25 min w temperaturze 80″C. Tak przygotowana cukinia jest smakowitym i uniwersalnym dodatkiem do potraw wegetariańskich, mięsnych i rybnych.