Jak przygotować Cukinia z pomidorami?

Przepis: Cukinia z pomidorami

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przygotowaćCukinia z pomidorami ?

Pomidory sparzyć, zanurzyć w zimnej wodzie i po ściągnięciu skórki pokroić w ósemki, zachowując cały sok.

Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić na rozgrzanym oleju, pilnując, aby się nie przyrumieniła, bo nabierze gorzkiego smaku.

Strąki papryki poprzecinać na pół, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki, wymieszać z cebulą, dusić 3-5 min.

Dodać pomidory, gałązkę estragonu i goździki, dusić kolejne 5 min.

Przyprawić pieprzem, posolić i pocukrzyć do smaku.

Cukinie obrać, poprzecinać tak, by usunąć gniazda nasienne, pokroić w słupki.

Wrzucić do lekko osobnego wrzątku na 1 min, odcedzić, zanurzyć w zimnej wodzie, osączyć i ułożyć w stoikach. Zalać gorącym sosem pomidorowo-paprykowym.

Słoiki pasteryzować przez 20-25 min w temperaturze 80″C. Tak przygotowana cukinia jest smakowitym i uniwersalnym dodatkiem do potraw wegetariańskich, mięsnych i rybnych.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553