Przepis: Dynia w occie mojej babci
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćDynia w occie mojej babci ?
Dynię kroimy na dowolne kawałki, wydrążamy miąższ.
Wybieramy pestki, rozkładamy na papierze i suszymy w otwartym piekarniku, na bardzo małym ogniu. Moja babcia twierdzi, że likwidują owsiki u dzieci.
Zagotowujemy wodę w dużym garnku, lekko solimy. Do gotującej wody wkładamy pokrojoną dynię zagotowujemy i natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową.
Gotujemy zalewę – dodajemy cukier, ziele, ocet i goździki.
Gorącą dynie układamy w słoiki, zalewamy gotującą zalewą (w każdym słoiczku, ma być goździk) i zakręcamy.
Ustawiamy słoiczki do góry dnem na ręczniku. Następnie dobrze przykrywamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia (nie pasteryzujemy)
Dynia jest przepyszna!
Bardzo polecam przepis do wypróbowania.
Jeżeli wolimy słodszą, dodajemy więcej cukru, jeżeli kwaśniejszą to zmniejszamy ilość cukru.