Jak przygotować Dynia w occie mojej babci?

Przepis: Dynia w occie mojej babci

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przygotowaćDynia w occie mojej babci ?

Dynię kroimy na dowolne kawałki, wydrążamy miąższ.

Wybieramy pestki, rozkładamy na papierze i suszymy w otwartym piekarniku, na bardzo małym ogniu. Moja babcia twierdzi, że likwidują owsiki u dzieci.

Zagotowujemy wodę w dużym garnku, lekko solimy. Do gotującej wody wkładamy pokrojoną dynię zagotowujemy i natychmiast wyjmujemy łyżką cedzakową.

Gotujemy zalewę – dodajemy cukier, ziele, ocet i goździki.

Gorącą dynie układamy w słoiki, zalewamy gotującą zalewą (w każdym słoiczku, ma być goździk) i zakręcamy.

Ustawiamy słoiczki do góry dnem na ręczniku. Następnie dobrze przykrywamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia (nie pasteryzujemy)

Dynia jest przepyszna!

Bardzo polecam przepis do wypróbowania.

Jeżeli wolimy słodszą, dodajemy więcej cukru, jeżeli kwaśniejszą to zmniejszamy ilość cukru.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556