Przepis: Konfitury z rajskich jabłuszek
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Konfitury z rajskich jabłuszek?
Jabłuszka myjemy, osuszamy, nakłuwamy w kilku miejscach głęboko drewnianą wykałaczką, wkładamy do płaskiego garnka, zalewamy zimną wodą i obgotowujemy na bardzo małym ogniu (3-5 min), uważając, aby nie popękały.
Następnie odcedzamy (wodę zostawiamy).
Z 4 szklanek cukru i 2 szklanek wody, w której gotowały się jabłuszka, przygotowujemy syrop.
Jabłuszka zalewamy wrzącym syropem i odstawiamy na noc. Następnego dnia zlewamy syrop, zagotowujemy, dodajemy 3/4 szklanki cukru. Do gęstego syropu wkładamy jabłuszka i smażymy na małym ogniu dotąd, aż staną się przezroczyste.
Gorące konfitury przekładamy do wyparzonych stoików, zamknąć je, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem lub pasteryzujemy 5-10 min w temperaturze 70 stopni C.