Przepis: Miód z mlecza
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Miód z mlecza?
Kwiaty mlecza (oczywiście bez łodyg) umyć pod bieżącą wodą. Cytrynę sparzyć i razem ze skórką pokroić w plasterki. Całość zalać wodą i gotować przez ok. 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Kwiaty i cytrynę przecedzić przez sito, a następnie odcisnąć przez gazę. Do wody stopniowo dodawać cukier i gotować na małym ogniu, aż uzyska się konsystencję gęstej śmietany (miód powinien delikatnie bulgotać). Zdjąć z ognia i odstawić na 2-3 dni do odparowania. Po tym czasie miód rozlać do słoiczków, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.