Przepis: Papryka faszerowana
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 40min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Czas gotowania: 40 min.
Jak przyrządzić Papryka faszerowana?
Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na kilka godzin by zmiękła.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jedną paprykę pokroić w paski. Papryczkę chili również pokroić w drobne paski. Ogórki pokroić w plastry. Dodać pieprz i olej. Wymieszać wszystkie składniki razem.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, odcinając czepki papryk. Paprykę sparzyć w gotującej wodzie kilka minut, żeby zmiękła. Miękką paprykę napełnić kapustą. Ułożyć paprykę pionowo w dużym słoju.
Zagotować zalewę: wodę ugotować z octem, cukrem, solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Gorącą zalewą, zalewać słoiki.
Pasteryzować 30 minut.
Spożywać najszybciej po miesiącu od produkcji.