Przepis: Powidła śliwkowe
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Powidła śliwkowe?
Śliwki umyć, usunąć pestki. Ja mielę śliwki przez maszynkę do mięsa, wtedy mniej czasu zajmuje smażenie. Zmielone śliwki przełożyć go garnka i smażyć na małym ogniu często mieszając drewnianą łyżką. Po dwóch lub trzech godzinach odstawić i zostawić do drugiego dnia.
Na drugi dzień znów zacząć smażyć i dodać cukier (cukru dodajemy w zależności jak to lubi słodkie). Powidła są gotowe gdy po wyjęciu łyżki z garnka ślad długo się nie zalewa. Gorące powidła nakładamy do przygotowanych słoików.
Mocno zakręcamy i gotujemy przez 10 minut, po wyciągnięciu słoiki ustawiamy do góry dnem, aż nie ostygną.