Przepis: Smażona skórka pomarańczowa
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Smażona skórka pomarańczowa?
Owoce dokładnie wyszoruj szczoteczką, sparz, a na koniec osusz. Bardzo ostrym, nierdzewnym nożem zetnij skórkę, ułóż ją w słoiku, zalej przegotowaną wodą i mocz przez 24 godzin. Pamiętaj jednak o tym, żeby kilka razy zmienić wodę. Osącz skórki na sicie i na 2-3 minuty wrzuć na wrzątek, znowu osącz i pokrój w kostkę lub cienkie paski.
Zagotuj syrop (na kilogram skórek – kilogram cukru i pół szklanki wody), na wrzący, po odszumowaniu, wrzuć skórki i przez 3-4 dni codziennie po kilka minut gotuj, aż staną się szkliste. Gorące skórki z syropem przełóż do słoiczków, szczelnie zakręć.