Przepis na Grzyby kwaszone

Składniki potrzebne do przepisu: Grzyby kwaszone

  • >rydze, gąski zielone lub szare, opieńki albo kurki 1 kg
  • sól 4 dag
  • woda 1/2 szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Grzyby kwaszone ?

    Kwasić należy każdy rodzaj grzybów oddzielnie.

    Oczyszczonym grzybom przyciąć nieco trzony, dokładnie wymyć i włożyć do sporej ilości wrzącej wody, lekko osolonej do smaku.

    Gotować 10 – 12 minut, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

    Układać grzyby w dobrze wymytym garnku kamiennym lub w słoju, kapeluszami do góry, posypać solą. Ułożone w naczyniu grzyby przykryć dopasowanym do naczynia talerzykiem, obciążyć słoikiem napełnionym wodą.

    Zagotować wodę z cukrem i wlać do grzybów. Całość nakryć lnianą ściereczką i postawić do ukwaszenia.

    Dobrze ukwaszone grzyby rozłożyć można do małych słoików, zalać zalewą do grzybów i poddać pasteryzacji wtedy bez obawy przekwaszenia można je przechowywać przez całą zimę.