Przepis na Kiszone ogórki

Składniki potrzebne do przepisu: Kiszone ogórki

  • >ogórki gruntowe
  • woda 1 L
  • sól 1,5 łyżki
  • koperek z kwiatem
  • chrzan 30 g
  • porzeczki czarne 4 liście
  • czosnek 2 duże ząbki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Kiszone ogórki ?

    Ogórki umyć i oczyścić. Wkładać do wyparzonych słoików, dodając koper (na 1 słoik 1/3 – 1 szt. kopru) i pozostałe składniki. Zalać gotującą się wodą z solą.

    Słoiki muszą być ciepłe, żeby nie popękały i wlewać powoli. Zakręcić dobrze wymytymi i wyparzonymi zakrętkami. Odwrócić do góry dnem. Pozostawić na kilka godzin.

    Tak przygotowane ogórki zakisza się i można je będzie jeść nawet po dwóch latach.

    Są pyszne.