Przepis na Kompot z owoców morwy z zalewą

Składniki potrzebne do przepisu: Kompot z owoców morwy z zalewą

  • >morwa owoce – białe i kolorowe
  • woda
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Kompot z owoców morwy z zalewą ?

    Dojrzałe białe, kremowe, różowe, fioletowe lub czarne owoce morwy, zależnie od gatunku i odmiany, oczyścić usuwając listki, szypułki i inne zanieczyszczenia przez spławianie w wodzie.

    Owoce opłukać, osączyć i wkładać do słojów weków lub twistów.

    Zalać je gorącą zalewą przygotowaną (na 1 kg owoców) z 0,5 1 wody i 0,15—0,20 kg cukru oraz 3—5 g kwasku cytrynowego przesianego przez siteczko z gęstymi otworkami.

    Dodatek kwasku może być zastąpiony dodatkiem 100—150 ml soku porzeczkowego lub wiśniowego z kwaśnych wiśni albo 50 do 100 ml soku berberysowego (pasteryzowanego).

    Dodając sok, należy o jego ilość zmniejszyć ilość wody do przygotowania zalewy na 1 kg owoców.

    Kompot pasteryzować w temperaturze 90°C: półlitrowe słoje 15 min, większe — 20 min, po czym schłodzić.

    Kompot niedokwaszony należy pasteryzować 5 min dłużej.