Przepis na Kompot z wiśni na zimę

Składniki potrzebne do przepisu: Kompot z wiśni na zimę

  • wiśnie 2 kg
  • cukier biały 16 łyżek
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 35min.
    Czas przygotowania: 20 min.
    Czas gotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Kompot z wiśni na zimę ?

    Wiśnie przebierz, umyj i wrzuć do 4 słoików o pojemności około 1 litra.

    Do każdego słoika wsyp po 4 łyżki cukru, zalej wodą i szczelnie zakręć.

    Wstaw słoiki do dużego garnka, zalej wodą do poziomu mniej więcej 2/3 wysokości słoika, przykryj pokrywką.

    Pasteryzuj około 15 minut, po czym wyjmij słoiki i ustaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

    Przed wyniesieniem do spiżarni sprawdź czy pokrywki są wklęsłe.

    Podane proporcje można dowolnie zmniejszać lub zwiększać.