Przepis na Konfitura brzoskwiniowa z cytryną

Składniki potrzebne do przepisu: Konfitura brzoskwiniowa z cytryną

  • brzoskwinie 1,5 kg
  • cukier 80 dag
  • cytryna 1 szt
  • woda 1/2 szkl
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Konfitura brzoskwiniowa z cytryną ?

    Brzoskwinie myjemy, sparzamy i zdejmujemy skórkę.

    Kroimy na pół i wyjmujemy pestki.

    Miąższ kroimy w kostkę.

    Tak przygotowane owoce wkładamy do garnka, zalewamy 1/2 szklanki wody i wsypujemy cukier.

    Gotujemy na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.

    Cytrynę sparzamy, osuszamy, obieramy, a skórkę kroimy na kawałeczki.

    Z cytryny wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy go do konfitur, gotujemy jeszcze około 15 minut, aż brzoskwinie będą szkliste.

    Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i bardzo dokładnie zamykamy (ja gdy wkładam konfiturę mam cały czas podpalony maleńki gaz, by konfitura podczas wkładania do słoi była cały czas „gotująca się”, wtedy słoiki zasysają się, a zawartość ich nie psuje się).