Składniki potrzebne do przepisu: Konfitura z moreli
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Konfitura z moreli ?
1. Umyte, dojrzałe morele, przekroić wzdłuż wgłębienia na pół i usunąć pestki. Nie w pełni dojrzałe owoce wkłada się na krótko do wrzącej wody i po odcedzeniu obiera ze skórki i usuwa pestki.
2. Z połowy cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop, oczyścić z szumowin(syropu nie zagęszczać). Po zszumowaniu ostudzić, wrzucić wydrylowane morele, przykryć i pozostawić w chłodzie na około 18 godzin.
3. Następnie zlać syrop, zagrzać, dodać resztę cukru, wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż na powierzchni przejrzystego syropu zbiorą się szumowiny. Wówczas należy je usunąć i do wrzącego syropu włożyć owoce, podgrzewać powoli do wrzenia, odstawić i ostudzić.
4. Zupełnie zimną konfiturę ponownie ogrzewać bardzo wolno do zawrzenia i utrzmywać w stanie wrzenia przez około 10 minut. W trakcie gotowania 2-3 razy zdejmować morele z ognia, wstrząsając rondlem.
5. Z ugotowanej konfitury usunąć ewentualnie małą ilość szumowin, ostudzić. Zimną konfiturę włożyć do gorących, wygotowanych słoików, przykrywając powierzchnię krążkiem pergaminu zwilżonego spirytusem. Słoiki zamknąć nakrętkami. Przechowywać w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.