Przepis na Konfitura z moreli

Składniki potrzebne do przepisu: Konfitura z moreli

  • morele 1 kg
  • cukier 1 kg
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Konfitura z moreli ?

    1. Umyte, dojrzałe morele, przekroić wzdłuż wgłębienia na pół i usunąć pestki. Nie w pełni dojrzałe owoce wkłada się na krótko do wrzącej wody i po odcedzeniu obiera ze skórki i usuwa pestki.

    2. Z połowy cukru i 3/4 szklanki wody ugotować syrop, oczyścić z szumowin(syropu nie zagęszczać). Po zszumowaniu ostudzić, wrzucić wydrylowane morele, przykryć i pozostawić w chłodzie na około 18 godzin.

    3. Następnie zlać syrop, zagrzać, dodać resztę cukru, wymieszać i gotować na małym ogniu do czasu, aż na powierzchni przejrzystego syropu zbiorą się szumowiny. Wówczas należy je usunąć i do wrzącego syropu włożyć owoce, podgrzewać powoli do wrzenia, odstawić i ostudzić.

    4. Zupełnie zimną konfiturę ponownie ogrzewać bardzo wolno do zawrzenia i utrzmywać w stanie wrzenia przez około 10 minut. W trakcie gotowania 2-3 razy zdejmować morele z ognia, wstrząsając rondlem.

    5. Z ugotowanej konfitury usunąć ewentualnie małą ilość szumowin, ostudzić. Zimną konfiturę włożyć do gorących, wygotowanych słoików, przykrywając powierzchnię krążkiem pergaminu zwilżonego spirytusem. Słoiki zamknąć nakrętkami. Przechowywać w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.