Przepis na Konfitury z jarzębiny

Składniki potrzebne do przepisu: Konfitury z jarzębiny

  • >owoce jarzębiny 1 kg
  • cukier 1,7 kg
  • woda 0,6 litra
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Konfitury z jarzębiny ?

    Wybieramy się owoce dojrzałe i nie uszkodzone. Możemy też użyć jarzębina przemrożona, bo jest ona wtedy mniej cierpka.

    Myjemy ją i zanurzamy na 5 – 10 minut we wrzącej wodzie. Im dłużej się ją obgotowuje, tym więcej traci cierpkości.

    Przygotowujemy syrop – na 0,6 litra wody dodajemy 1,7 kg cukru. Zagotowujemy.

    Do gotującego się syropu wkładamy porcjami owoce i przygotowujemy konfitury przez gotowanie jednorazowe z przerwami.