Przepis na Marynowane wiśnie

Marynowane wiśnie

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przyrządzić Marynowane wiśnie?

Wiśnie umyć i osaczyć na sicie.

Ocet zagotować z połową cukru i odszumować, wrzucić wiśnie, ponownie zagotować.

Osączyć wiśnie na sicie, przełożyć do słoików, dodać cynamon.

Pozostały w garnku ocet zagotować z goździkami. Po ostudzeniu zalać nim wiśnie.

Po trzech dniach zlać ocet do garnka, dodać resztę cukru, zagotować i trzymać na małym ogniu 20 min.

Następnie ocet ostudzić i zalać nim wiśnie.

Po kolejnych trzech dniach ponownie zlać go do garnka i gotować na małym ogniu 30 min.

Kiedy ocet zgęstnieje, zalać nim wiśnie.

Słoiki zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.