Składniki potrzebne do przepisu: Ogórki małosolne
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
Czas przygotowania: 15 min.
jak przyrządzić Ogórki małosolne ?
Porcja jest na ok. 3/4 litrowy słoik (czy naczynie gliniane, zależy jak kto woli).
Ogórki dokładnie myjemy (muszą być twarde i świeże) i układamy w słoiku, przekładając czosnkiem w piórkach, chrzanem, baldachimkami koprowymi czy liśćmi porzeczki (lub po prostu zasypujemy 2 łyżkami przyprawy do kiszenia ogórków).
Wszystko zalewamy (najlepiej gorącą – osoloną oczywiście wcześniej) wodą. – Lepiej gorącą, wtedy ogórki szybciej są gotowe do konsumpcji.
Słoika oczywiście nie zakręcamy, przykryć możemy jak najbardziej. Odstawiamy na (najmniej) jeden dzień- polecałabym jednak 3-4…wtedy są najsmaczniejsze.
KOPYTKO 😉