Przepis na Ogórki małosolne

Składniki potrzebne do przepisu: Ogórki małosolne

  • >ogórki gruntowe 2/3 kg
  • sól 3/4 łyżki
  • czosnek 6 ząbków
  • natka pietruszki 4 gałązki
  • >przyprawa do kiszenia ogórków 2 łyżki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 15min.
    Czas przygotowania: 15 min.

     

    jak przyrządzić Ogórki małosolne ?

    Porcja jest na ok. 3/4 litrowy słoik (czy naczynie gliniane, zależy jak kto woli).

    Ogórki dokładnie myjemy (muszą być twarde i świeże) i układamy w słoiku, przekładając czosnkiem w piórkach, chrzanem, baldachimkami koprowymi czy liśćmi porzeczki (lub po prostu zasypujemy 2 łyżkami przyprawy do kiszenia ogórków).

    Wszystko zalewamy (najlepiej gorącą – osoloną oczywiście wcześniej) wodą. – Lepiej gorącą, wtedy ogórki szybciej są gotowe do konsumpcji.

    Słoika oczywiście nie zakręcamy, przykryć możemy jak najbardziej. Odstawiamy na (najmniej) jeden dzień- polecałabym jednak 3-4…wtedy są najsmaczniejsze.

    KOPYTKO 😉

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556