Przepis na Żur, czyli barszcz owsiany – przepis i wykonanie z 1928 roku

Składniki potrzebne do przepisu: Żur, czyli barszcz owsiany – przepis i wykonanie z 1928 roku

  • >mąka owsiana
  • woda letnia 1 litr
  • >mąka owsiana 1/2 litra
  • chleb żytni, czerstwy 1 kromka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
    Czas przygotowania: 1 dni

     

    jak przyrządzić Żur, czyli barszcz owsiany – przepis i wykonanie z 1928 roku ?

    Garnek do żuru (garnek kamienny lub gliniany) ma być wymyty i wyprażony na gorąco.

    Mąkę owsianą wsypać do garnka, wlać litr letniej wody przegotowanej, zamieszać sterylizowaną łyżką i włożyć rozdrobioną kromkę żytniego chleba razowego, najlepiej pieczonego na kwasie.

    Garnek zawiązać rządkiem płótnem i umieścić go w ciepłym miejscu w temp. 30 stopni C. —ustawiwszy pochyło (z jednej strony coś podłożyć).

    W ciągu trzech dni barszcz powinien już ukisnąć; można to poznać po miłym zapachu i smacznym kwasku.

    Żur do użytku przecedzić, odkładając ości (z owsa) na czysty talerz (sterylizowany).

    Na nowy barszcz użyć tylko połowę pozostałych ości, jako zaczynu, dodać 1/2 litra owsianej mąki i postępować jak wyżej.

    Taki żur na ościach kwaśnieje już w pierwszej dobie.

    Od czasu do czasu robi się żur ze świeżej mąki, wedle przepisu wyżej podanego, bo często powtarzany ze starych ości może się zepsuć.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553