Przepis: Pomidorowe śledzie
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Pomidorowe śledzie?
Posiekaną cebulę i pora dusimy na oleju (żeby warzywa lekko zmiękły), dodajemy pieprz i ziele, koncentrat i cukier, dusimy jeszcze chwilę. Można dolać odrobinę, ale naprawdę odrobinę wody, jeśli masa warzywna jest zbyt gęsta. Ostawiamy do ostudzenia. Śledzie kroimy w paseczki, pomidory suszone kroimy na kawałki, wyciskamy czosnek przez praskę. Śledzie, czosnek, pomidory i ocet mieszamy i odstawiamy na chwilę. Gdy sos warzywny będzie zimny, układamy w słoiku warstwami na przemian śledzie i warzywa. Potem wkładamy słoik do lodówki i czekamy 24 godziny. Smacznego.