Przepis: Pstrąg w winie
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Pstrąg w winie?
1. Pstrągi umyć, sprawić. Naciąć wzdłuż, uważając aby ich nie przekroić. Oprószyć przyprawami. Nafaszerować posiekanym szczypiorkiem i natką.
2. Żaroodporne naczynie posmarować obficie masłem. Wyłożyć posiekaną cebulą. Ułożyć na niej pstrągi. Całość zalać winem.
Piec ok 20 minut w temp. 180st.
Pod koniec pieczenia ryby skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami pomidora.
3. Sok który wytworzył się podczas pieczenia, zlać do rondelka. Podgrzać. Zaprawić śmietaną i zaciągnąć odrobiną mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelać do sosjerki. Podawać z pstrągiem i warzywami.