Przepis: Ryba po grecku
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas smażenia: 15 min.
Jak przyrządzić Ryba po grecku?
Filety z dorsza dzielimy na mniejsze części.
Delikatnie oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami.
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, przekładamy do niego cebulę i podsmażamy 3 minuty. Podsypujemy łyżką mąki, mieszamy i podlewamy ok. 100 ml wody. Wrzucamy resztę warzyw, mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
W misce układamy warstwę warzyw, rybę i ponownie warzywa. Najlepiej smakuje schłodzona.