Jak przyrządzić Sandacz w sosie koperkowym?

Przepis: Sandacz w sosie koperkowym

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Sandacz w sosie koperkowym?

Sandacza umyć, oczyścić, ponownie umyć i pokrajać na dzwonka.

Umyte i obrane warzywa opłukać, pokrajać w słomkę, zalać wrzącą wodą, posolić, dodać przyprawy i gotować pod przykryciem na silnym ogniu przez 15 min.

Gdy warzywa zmiękną, należy włożyć rybę, zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 15 min.

Ostrożnie wyjąć rybę, a wywar odcedzić.

Wlać 1,5 szklanki wywaru do małego rondla, następnie dodać mąkę, uprzednio rozprowadzoną kilkoma łyżkami zimnej wody.

Zagotować, odstawić z ognia, po czym wlać śmietankę, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny wsypać posiekany drobno koper i podgrzać uważając, aby sos nie zagotował się.

Włożyć rybę do sosu i powtórnie podgrzać.

Podawać z ziemniakami puree lub ryżem ugotowanym na sypko oraz zieloną sałatą lub z sałatką z pomidorów.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553