Jak przyrządzić Śledzie świeże po pomorsku?

Przepis: Śledzie świeże po pomorsku

Ile porcji: 5

Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.

Jak przyrządzić Śledzie świeże po pomorsku?

Obrane warzywa opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z oliwą i dusić na średnim ogniu skrapiając w razie potrzeby wodą. Do miękkich już warzyw dodać pastę pomidorową, doprawić do smaku solą i przyprawami, aby potrawa była pikantna.

Śledzie opłukać, oskrobać z łusek, sprawić, odciąć głowy i płetwy, skrajać filety, wybrać ości. Otoczyć w mące, smażyć na oliwie na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika, ułożyć na półmisku, przykryć uduszonymi jarzynami.

Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556