Przepis: Śledzie świeże po pomorsku
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Śledzie świeże po pomorsku?
Obrane warzywa opłukać i zetrzeć na tarce o dużych otworach, wymieszać z oliwą i dusić na średnim ogniu skrapiając w razie potrzeby wodą. Do miękkich już warzyw dodać pastę pomidorową, doprawić do smaku solą i przyprawami, aby potrawa była pikantna.
Śledzie opłukać, oskrobać z łusek, sprawić, odciąć głowy i płetwy, skrajać filety, wybrać ości. Otoczyć w mące, smażyć na oliwie na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na kilkanaście minut do nagrzanego piekarnika, ułożyć na półmisku, przykryć uduszonymi jarzynami.
Podawać na gorąco z pieczonymi ziemniakami i zieloną sałatą.