Przepis na Halibut zapiekany z kaszą gryczaną

Składniki potrzebne do przepisu: Halibut zapiekany z kaszą gryczaną

  • >halibut 1000 g
  • włoszczyzna 250 g
  • kasza gryczana 1,5 szkl
  • masło 2 łyżki
  • sok z cytryny z 1/2 szt
  • >liście laurowe
  • ziele angielskie
  • grzyby suszone 4 szt
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • tłuszcz do wysmarowania rondla
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
    Czas przygotowania: 45 min.

     

    jak przyrządzić Halibut zapiekany z kaszą gryczaną ?

    Kaszę ugotować na sypko na wywarze z grzybów z dodatkiem masła i soli.

    Warzywa (bez kapusty) umyć, oczyścić, opłukać, pokroić w plastry.

    Dodać liście, ziele, sól i ugotować wywar.

    Gdy warzywa będą miękkie, ale nie rozpadające się, dodać sok z cytryny, włożyć sprawionego, odfiletowanego i podzielonego na porcje halibuta.

    Gotować na wolnym ogniu ok. 15 min.

    Płaski rondel wysmarować masłem

    Na dno ułożyć warstwę przygotowanej kaszy, następnie porcje ugotowanej ryby, wywar z jarzynami, pokrajanymi grzybami i znów kaszę.

    Po wierzchu skropić masłem i zapiec.