Składniki potrzebne do przepisu: Karp faszerowany
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Karp faszerowany ?
Karpia sprawić, opłukać, natrzeć solą i pozostawić na ok. 30 min.
Pieczarki obrać, opłukać, drobno pokroić i udusić na margarynie; ostudzić.
Masło utrzeć, dodając po jednym żółtku, a następnie wymieszać z bułką (namoczoną w mleku i odciśniętą), pieczarkami, zieleniną, solą i pieprzem.
Pod koniec dodać do farszu ubitą na sztywno pianę z białek. Rybę osaczyć, wypełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami lub zaszyć.
Na ogniotrwały nagrzany półmisek położyć część masła, a następnie przygotowaną rybę.
Końcem ostrego noża naciąć kilkakrotnie rybę w poprzek, polać resztą masła i wstawić do gorącego piekarnika.
W czasie pieczenia (ok. 45-60 min.) często polewać powierzchnię ryby utworzonym sosem.
Jeśli po nakłuciu ryby przy głowie mięso nie wydziela mętnego soku, ryba jest upieczona.