Przepis na Karp faszerowany

Składniki potrzebne do przepisu: Karp faszerowany

  • karp 1,25-1,5 kg
  • sól do natarcia ryby
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Karp faszerowany ?

    Karpia sprawić, opłukać, natrzeć solą i pozostawić na ok. 30 min.

    Pieczarki obrać, opłukać, drobno pokroić i udusić na margarynie; ostudzić.

    Masło utrzeć, dodając po jednym żółtku, a następnie wymieszać z bułką (namoczoną w mleku i odciśniętą), pieczarkami, zieleniną, solą i pieprzem.

    Pod koniec dodać do farszu ubitą na sztywno pianę z białek. Rybę osaczyć, wypełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami lub zaszyć.

    Na ogniotrwały nagrzany półmisek położyć część masła, a następnie przygotowaną rybę.

    Końcem ostrego noża naciąć kilkakrotnie rybę w poprzek, polać resztą masła i wstawić do gorącego piekarnika.

    W czasie pieczenia (ok. 45-60 min.) często polewać powierzchnię ryby utworzonym sosem.

    Jeśli po nakłuciu ryby przy głowie mięso nie wydziela mętnego soku, ryba jest upieczona.